Kirkonkylällä oppilaat rakentavat Kontiolahden kunnan tulevan 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi linnunpönttöjä. Alun perin tarkoituksena oli tehdä juhlavuoden mukaan 150 linnunpönttöä, mutta innostuksen myötä projektin laajuus kasvoi.
Oppilaat pääsevät rakentamaan linnunpönttöjä, jotka koristellaan pehmeiden materiaalien käsitöillä, kuten virkkauksilla. Kirkonkylän ja Kontiolahden koulujen yhteisessä projektissa yhdistyy monialainen oppimiskokonaisuus ja Kontiolahden kunnan 150-vuotisjuhla. Metsäteemaiseen oppimiskokonaisuuteen sisältyy käsityöt sekä luonnon tarkkailu ja siitä huolehtiminen.
Linnunpönttöjen tekeminen on käynnistynyt alkuviikosta. Oppilaille näytettiin, miten linnun kodon valmistaminen alkaa. Kirkonkylän koulun rehtori Juha Rytkönen käytti koululle vuokrattua sorvia käsityönopettajan ottein, ja oppilaat seurasivat koneen jauhamista silmä tarkkana. Kuluvan viikon aikana on tarkoitus saada pönttöjen aihiot sorvattua pölkyistä, ja työtä jouduttaa vanhempaintoimikunnan osallistuminen.
Puulajeina käytetään mäntyä, kuusta, koivua ja haapaa. Puutavaran toimituksesta vastaa kunnan ympäristöpäällikkö Antti Suontama. Osa oppilaista tekee linnunpöntön sorvatusta aihiosta ja osa perinteisemmin lautatavarasta.
Työn on tarkoitus valmistua kevääseen mennessä, jotta pöntöt saadaan puihin hyvissä ajoin odottamaan uusia asukkeja. Ennen kuin kukin saa omatekoisen linnunpönttönsä kotiin, niistä kootaan asuntomessut. Messut ovat osa Kontiolahden juhlavuotta, ja kuntalaiset pääsevät näkemään valmiit, uniikit asunnot linnuille.
Oppilaille halutaan tarjota kokemus siitä, että omin käsin tehdyllä tuotoksella on arvoa.
– Kun näkee, että itse rakentamaansa pönttöön on muuttanut lintu, se antaa omalle työlle ihan uuden merkityksen, Kirkonkylän koulun rehtori Juha Rytkönen sanoo.