Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Lasten ja nuorten koronatestauksen käytännöt palautetaan ennalleen Joensuun seudulla

Siun sote: Lasten ja nuorten koronatestauksen käytännöt palautetaan ennalleen Joensuun seudulla

Siun sote palauttaa ennalleen alle 12-vuotiaiden lasten koronatestauskäytännöt myös Joensuun seudulla. Ohjeita koronatestiin hakeutumisesta tiukennettiin Joensuun, Liperin ja Kontiolahden alueella marraskuun puolivälissä, kun koronavirustartuntojen määrä Joensuussa ja Joensuun asiointialueella nousi nopeasti, Siun sote tiedottaa. Tilanne on rauhoittunut, joten ohjeistus palautetaan valtakunnallisten linjausten mukaiseksi koko Pohjois-Karjalan alueella. Myös Siun soten tartunnanjäljitys toimii normaalisti, ja priorisoinnista vain suuren riskin tilanteisiin ja tilaisuuksiin on voitu luopua.

Alle 12-vuotiaiden lasten lieviä oireita voi seurata kotona ilman testaamista, jos perheessä kaikki yli 16-vuotiaat ovat täysin rokotettuja. Perheen ulkopuolisia kontakteja tulee välttää, eikä hoitoon, kouluun tai harrastuksiin pidä mennä ennen kuin oireet ovat selvästi helpottaneet.

Lapset tulee viedä testiin lievissäkin oireissa, jos lapsi on altistunut koronavirukselle tai on syytä epäillä tartuntaa esimerkiksi matkan jälkeen. Lapset on syytä testata myös silloin, jos perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joilla on puutteellinen immuunisuoja.

Muiden ikäryhmien testauskäytännöt ovat olleet syyskuun puolivälistä lähtien ennallaan. Kaikkien rokottamattomien yli 12-vuotiaiden on syytä hakeutua testiin lievissäkin oireissa mahdollisimman pian.

Vähintään kaksi rokoteannosta saaneiden henkilöiden, joilla toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään viikko, ei pääsääntöisesti tarvitse hakeutua koronavirustestiin, jos oireet ovat lieviä ja henkilö pystyy sairastamaan kotona. Sairaana tai oireisena ei rokotettujenkaan pidä mennä kouluun, töihin tai harrastuksiin.

Täysin rokotettujen tulee mennä koronatestiin oireisena, jos on altistunut koronavirukselle, kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai jos kuuluu siihen ryhmään, jonka olisi aika ottaa rokotteen kolmas annos. Myös raskaana olevien sekä sosiaali- ja terveydenhuollon alalla hoito- ja hoivatyössä työskentelevien on syytä hakeutua testiin, jos saa koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Koronavirustesteihin pääsee edelleen ensisijaisesti verkossa toimivan Omaolo-palvelun kautta. Jos netin käyttö on mahdotonta tai on epävarma omasta tilanteestaan, voi ajan koronavirustestiin varata myös omalta terveysasemalta.
Koronatestejä koskevat ohjeet on koottu Siun soten verkkosivuille.

Lapsiperheille ja koululaisille suunnatut ohjeet Siun soten nettisivuilla