Koronasivusto

Olemme koostaneet tälle sivulle kaikki koronavirukseen liittyvät uutiset. Tällä sivulla kerromme koronaviruksen vaikutuksista Kontiolahden kunnan palveluihin. Lisäksi sivun oikeasta laidasta Ota yhteyttä -osiosta näet yhteyshenkilöt, joilta voit kysyä aiheesta lisää. 

Siun soten sivuille puolestaan on koottu kuntalaisille suunnatut ohjeistukset koronavirukseen liittyen. Sivuilla on ajantasainen tieto koronatilanteesta ja toimintaohjeet.

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Muutoksia koronaohjeisiin Pohjois-Karjalassa

Siun sote: Muutoksia koronaohjeisiin Pohjois-Karjalassa

Siun sote on päivittänyt koronaan liittyviä toimintaohjeitaan lauantaista 15.1. alkaen.

Siun soten koko tiedote aiheesta:

Lievissä oireissa riittää usein kotitesti

Lievissä koronavirustartuntaan viittaavissa oireissa ei välttämättä tarvitse hakeutua terveydenhuollossa otettavaan koronatestiin. Kotitestin tekemistä suositellaan.
Vakavaan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvien, raskaana olevien, yli 18-vuotiaiden rokottamattomien sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä työskentelevien on edelleen hakeuduttava terveydenhuollossa otettavaan koronavirustestiin. Henkilöt, jotka eivät kuulu näihin ryhmiin, voivat tehdä halutessaan kotitestin.

Vaikka koronatestin tulos olisi negatiivinen, on hyvä välttää kontakteja toisiin niin kauan kuin oireet jatkuvat.

Kansallinen Omaolo-oirearvio tulee päivittymään lähiviikkojen aikana vastaamaan THL:n uusia testaussuosituksia.

Koronan voi sairastaa kotona

Kotitestillä todetun koronavirustaudin voi myös sairastaa kotona, jos oireet ovat lievät. Toimintaohjeet ovat samanlaiset kuin viralliseen eristykseen määrätyllä ja työnantajalta haetaan sairauslomaa kuten muulloinkin sairastaessa. Tämä koskee myös huoltajaa silloin, kun lapsi sairastuu.

Positiivisen kotitestin saaneiden pitää noudattaa eristäytymisohjeita ja välttää kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin vähintään viiden vuorokauden ajan. Rokottamattomien yli 18-vuotiaiden tulee hakeutua terveydenhuollossa otettavaan koronatestiin ja heillä eristysaika on 10 vuorokautta.

Eristyksen alku lasketaan oireiden alkamisesta ja oireiden alkamispäivä on silloin ”päivä nolla”. Jos oireita ei ole, alkamisaika on näytteenottopäivä. Ennen eristäytymisen lopettamista tulee olla kaksi oireetonta päivää.
Toimintaohjeet löytyvät Siun soten verkkosivuilta korona-sivustolta.

Terveydenhuollossa koronatestissä käyneet saavat edelleen toimintaohjeet tekstiviestillä.

Kotitestillä otetusta koronavirusnäytteestä ei tule merkintää terveydenhuollon rekistereihin, eikä näin ollen myöskään koronapassiin. Jos virallisen merkinnän tarvitsee koronapassia tai tartuntatautipäivärahaa varten, tulee hakeutua terveydenhuollossa otettavaan koronatestiin.

Yhä useampi altistunut oireseurantaan

Koska Siun sote ei voi enää kartoittaa ja ottaa yhteyttä altistuneisiin, toivotaan että tartunnan saanut henkilö kertoisi itse tartunnastaan niille henkilöille, jotka ovat voineet altistua koronavirukselle.
Yhä useampi saa tiedon altistumisesta ja toimintaohjeet esimerkiksi koulun, päiväkodin tai harrasteryhmän kautta. Altistuneiden suositellaan noudattavan ohjeita oireseurannasta. Ohjeet löytyvät Siun soten verkkosivuilta. Koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvien tai muiden lähikontaktien tulisi noudattaa karanteeniohjeita.

•    Oireseurantaohjeet pienen riskin altistuneelle
•    Karanteeniohjeet altistuneelle

Ota yhteyttä:

Kontiolahden kunnan yleiset linjaukset

Sivistystoimi (varhaiskasvatus sekä koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelut

Tekninen toimi

Henkilöstö

Viestintä

Yritysasiat

JARKKO PEIPONEN

TOIMITUSJOHTAJA KONTIONLOIKKA OY
 050 472 4144
jarkko.peiponen@kontiolahti.fi