Kirkonkylän ja Lehmon oppilaat ovat tällä viikolla istuttaneet Kontiolahdelle 2000 puuntainta. Metsänistutus on osa kunnan ilmasto-ohjelman toteuttamista, jossa lisätään hiilinieluja Kontiolahden kunnan alueella.
Lehmon koulun 5.–6.-luokkalaisia oli tiistaina 25.5. istuttamassa taimia Lehmonkankaan asuinalueen meluvalliin. Meluvalliin istutetut taimet olivat mäntyjä, kuusia ja koivuja, yhteensä 1200 tainta. Ja torstaina 27.5. Kirkonkylän koulun 5.-luokkalaisia ja Kontiolahden koulun 8.-luokkalaisia osallistui pellonmetsitykseen. Oppilaat istuttivat Uilossa sijaitsevalle entiselle pellolle 800 koivuntainta. Muuttamalla viljelykäytöstä poistunut pelto metsäksi on tehokas keino sitoa hiiltä ja hillitä ilmastonmuutosta. Oppilaat pääsivät kunnan kesätyöntekijöiden Perttu Kärjen ja Ninja Kylänpään opastuksella kokeilemaan pottiputken käyttöä ja saivat tuntumaa istutustyöstä. Monelle nuorelle puut olivat ensimmäisiä itse istutettuja.
Kunnan ympäristöpäällikkö Antti Suontama kertoi oppilaille muun muassa puiden yhteyttämisestä, metsien merkityksestä hiilinieluina sekä metsien käytöstä ja merkityksestä Suomen kansantaloudessa. Oppilaita kehotettiin tutustumaan kohteisiin vuosikymmenien päästä, jotta he pääsevät näkemään alueella tapahtuneen muutoksen.
– Nuorten ilmastohuoli on lisääntynyt ja niinpä ohjaamme nuoria, kuinka me voimme vaikuttaa konkreettisin toimin ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja ympäristöön. Puiden istutus on konkreettinen ja muistiin jäävä teko ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, Antti Suontama sanoo.
Kontiolahti on ekoteko -hengessä nostetaan matalalla kynnyksellä niin pieniä kuin vähän suurempiakin ekologisia tekoja kunnasta esiin.