Sisältöjulkaisija

angle-left Kontiolahden kunta hakee useita taiteilijoita kuukauden residenssijaksoille kesäksi 2023

Kontiolahden kunta hakee useita taiteilijoita kuukauden residenssijaksoille kesäksi 2023

Kontiolahden kunnan kulttuuripalveluille myönnettiin 34 000€ Taiteen edistämiskeskuksen Hama –harvaanasuttujen alueiden kulttuuritoiminnan erityisavustusta vuodelle 2023. Hankkeen toiminta rajoittuu kunnan pohjoispäähän, joka määritellään Suomen ympäristökeskuksen luokittelussa harvaanasutuksi alueeksi. 

Kunta hakee neljää taiteilijaa tulevalle kesälle kuukauden mittaisiin jaksoihin työskentelemään Kiviniemen retkeilykeskuksen alueelle. 

1. jakso 1.– 30.6.2023
2. jakso 3.– 31.7.2023
3. jakso 1.– 31.8.2023
4. jakso 1.– 29.9.2023

Toivomme eri alojen taiteilijoilta ehdotuksia residenssijaksojen sisältöjen toteuttamiseksi. Kaikkien jaksojen teemat ovat paikkasidonnaisia, joten tuotosten täytyy käsitellä alueen paikallishistoriaa, legendoja ja perinnetietoa. Toteutustapa on yhteisöllinen. Osa työskentelyn tuotoksista voi jäädä paikoilleen esim. mahdolliset ympäristötaideteokset. Työskentelyn lähtökohtana ja inspiraationa voivat olla alueen tärkeät paikat ja tarinat mm. legenda Puso-järveen upotetuista kirkonkelloista, Isovihan aikaisen tsasounan rauniot, kadonnut asutus, asekätköt, kummitustarinat, maisemat ja alueen historia. Residenssijaksoilta odotetaan yhteisöllisesti, tai yhteisöllisten menetelmien kautta tuotettuja teoksia tai taidetyöpajoja (ympäristötaide, äänitaide, performanssi, tanssi, visuaalinen taide, sirkusesitys, käsityötaide, musiikki, sanataide tai näiden kombinaatiota).

Residenssijaksoilla keskuspaikkana toimii Kivinimen retkeilytila, joka sijaitsee Kolin kansallispuistossa palkitun Herajärven retkeilyreitin varrella. Taiteilijat voivat jakson aikana välillä majoittua retkeilykeskuksessa riippuen retkeilijöiden määrästä, pääsääntöisesti paikalle kuljetaan päivittäin omalla autolla. Kilometrit työmatkoista korvataan.

Taiteilijoille maksettava palkkio on 2400 €/kuukauden jakso. Työaika on 38,15 min/ viikko. Hanke on varautunut kohtuullisiin materiaalikustannuksiin ja edellytämme suhteellisen tarkkaa materiaalikustannusarviota työskentelyehdotuksen lisäksi. Toivomme mahdollisimman ekologista lähestymistapaa materiaaleissa.  Painotamme taiteilijavalinnassa omaperäistä ja kiinnostavaa työskentelyehdotusta, jossa otetaan huomioon paikkasidonnaisuus, ekologiset materiaalit, alueen asukkaiden ja retkeilijöiden osallistaminen toteutukseen, yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa, sekä ilon ja yllätysten tuottaminen alueelle.

Hankkeella työllistetään taiteilijoita ja tuodaan taidetta harvaanasutulle alueelle ja törmäytetään asukkaita, mökkiläisiä ja retkeilijöitä taiteilijoiden kanssa. 

Kuka voi hakea residenssitaiteilijaksi? Itäsuomessa asuvat taiteilijat ja muusikot, joilla on taidealan koulutus tai muutoin hankittu vastaava tietotaito, sekä kokemusta taidealalla työskentelystä.

Hakemukset ja alustavat työsuunnitelmat, sekä toiveet työskentelyjakson ajankohdasta pyydetään pe 12.5. mennessä sähköpostitse kristiina.isaksson@kontiolahti.fi

Lisätietoja voi mielellään kysyä sähköpostitse tai soittamalla.
Kristiina Isaksson
kulttuurituottaja
p. 0500 763 946