Sisältöjulkaisija

angle-left Osa historian suurimmista investoinneista on valmistunut

Osa historian suurimmista investoinneista on valmistunut


Kontiolahden kunnan talous kääntyi ylijäämäiseksi vuonna 2021. Tulokseen vaikuttivat arvioitua pienemmät korkokulut ja suuremmat verotulot.

Kontiolahden kunnan historian suurimmat investoinnit ajoittuivat vuodelle 2021. Kirkonkylän yhtenäiskoulun uudisrakennusosa ja Lehmon uusi päiväkoti valmistuivat sekä Kontiolahden sote-aseman rakennustyöt saatiin loppuun alkuvuodesta 2022. Lehmon yhtenäiskoulun rakennustyöt alkoivat myös vuoden 2021 aikana. Kaiken tämän taustalla on Kontiolahden kunnan halu kehittää toimintoja ja palveluita kuntalaisten hyvinvointia ajatellen. Tavoite on myös tällä tavalla saada kuntaan uusia asukkaita. Uusia tontteja varten kunta keskittyy myös maanhankintaan - sen lisäksi tarvitaan aktiivista kaavoitusta ja maankäytönsuunnittelua. Kunta osti muun muassa maata Joensuun pohjoispuolelta Kajaanintien varresta, mikä mahdollistaa pienteollisuustonttien kaavoittamisen alueelle ja yhdistymisen Joensuun vastaavaan alueeseen.

Investoinnit ovat kokonaisuudessaan olleet kahden vuoden aikana yhteensä noin 26 miljoonaa euroa ja seuraavien kahden vuoden aikana noin 31 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että kunnan lainakanta tulee olemaan vuoden 2023 aikana noin 70 miljoonaa euroa. Kunnan lainamäärä toivottavasti kokee tämän jälkeen laskusuhdanteen.

Asukaskehitys on ollut Kontiolahdella mallikasta viime vuosina, minkä vaikutus on näkynyt verotulojen kehittymisessä. Verotulojen lisäksi valtionosuudet ovat kehittyneet hyvin. Pienen epävarmuuden siemenen valtio on kylvänyt, sillä hyvinvointialueen merkitys valtionosuuksiin ja verotuloihin vuoden 2023 alusta ei ole vielä täysin auennut kunnille.

Kolme seuraavaa vuotta on olemassa olevilla tiedoilla talousarviossa laskettu alijäämäisiksi. Alijäämää kertyisi liki kuusi miljoonaa euroa. Kunnan hyvä taloustilanne antaa tähän mahdollisuuden. Alijäämän tieltä on kuitenkin päästävä pois, jotta sillä ei syödä 17 miljoonan euron kumulatiivista ylijäämää. Loistavimmalla asenteella talousasiat pystytään ratkaisemaan!

Sote-asema rakenteilla