Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Kuntouttava työtoiminta siirtyy kunnilta hyvinvointialueelle 1.1.2023

Siun sote: Kuntouttava työtoiminta siirtyy kunnilta hyvinvointialueelle 1.1.2023

Kuntouttava työtoiminta siirtyy kunnilta Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle 1.1.2023, Siun sote tiedottaa. Kuntouttava työtoiminta on työllistymistä tukeva sosiaalipalvelu, jonka tavoitteena on vahvistaa asiakkaan elämänhallintaa, ehkäistä syrjäytymistä ja luoda edellytyksiä työllistymiselle. Hyvinvointialueuudistuksen myötä kunnat eivät voi enää tuottaa palvelua omana toimintanaan, vaan järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueelle.

Kuntouttavan työtoiminnan palvelun toteuttamiseen liittyvät työtehtävät, henkilöstö, omaisuus ja sopimukset siirtyvät liikkeenluovutuksena kunnilta hyvinvointialueelle. Nurmeksessa, Kiteellä, Tohmajärvellä ja Ilomantsissa kuntouttava työtoiminta on aiemmin toteutettu ostopalveluna, minkä takia näistä kunnista ei siirry hyvinvointialueelle henkilöstöä tai omaisuutta. Jatkossa kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään hyvinvointialueella sekä omana toimintana että ostopalveluna. Ostopalvelujen kilpailutus käynnistetään lokakuun aikana.
Asiakkaille voi tulla kuntoutuksen osalta viivettä palvelussa tai työtoimintapaikka voi vaihtua toiminnan siirtyessä hyvinvointialueelle. Mahdolliset muutokset palvelussa käydään läpi asiakkaan kanssa henkilökohtaisesti. Palvelun siirtyminen ei vaadi asiakkaalta itseltään toimenpiteitä.

Pohjois-Karjalassa on tällä hetkellä vajaat 500 kuntouttavan työtoiminnan asiakasta yhtäaikaisesti palvelussa. Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät työ- ja toimintakykynsä asettamien rajoitusten vuoksi kykene osallistumaan työhön tai julkisiin työvoimapalveluihin.