Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote tarjoaa kuntoutusta ikäihmisille television välityksellä

Siun sote tarjoaa kuntoutusta ikäihmisille television välityksellä

Siun sote käynnistää yhteistyössä Kuntoa kansalle -palvelun kanssa television välityksellä toteutettavan etäkuntoutusohjelman, Koti TV:n, ikäihmisten hyvinvoinnin ja kotona pärjäämisen tueksi. Lähetykset alkavat 14.12.2020 ja käynnistyttyään palvelu on kaikkien pohjoiskarjalaisten käytössä, Siun sote tiedottaa.

Siun soten koko tiedote aiheesta:

Kesäkuun loppuun jatkuvan kokeilun aikana television välityksellä lähetetään joka arkipäivä kello 11–13 ikäihmisille suunnattua kuntouttavaa ohjelmaa. Ohjelmassa on fyysistä toimintaa sekä muistin ja oppimisen vahvistamiseen ja ylläpitoon liittyviä harjoitteita. Ohjelma on nähtävissä antennitalouksissa television kanavapaikalta 33. Kaapelitalouksissa kanavapaikka voi vaihdella.

‒ Toivomme ohjelmakanavan katselun saavan aikaan arjen iloa ja hyvinvointia, kun tällainen erityinen kanava ikäihmisille on hankittu ilman katsojalle muodostuvaa kustannusta. Helppo käyttää, avaa vain TV:n, napsauttaa oikean kanavan ja asettuu ruudun ääreen. Ohjelman hyödyntäminen ei vaadi lisähankintoja tai uusia digitaitoja. Siis TV auki vaan arkisin kello 11, ja lähetystä saa muutkin katsoa ja iloita ohjelmasta, toimialuejohtaja Eija Rieppo kannustaa mukaan.

Tavoitteena hyvinvoiva ikäihminen

Kansallinen tavoite on, että iäkäs ihminen voi asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään, jopa elämänsä loppuun saakka. Tätä tavoitetta myös Siun sote pyrkii toteuttamaan omassa toiminnassaan. Kotikuntoutuksen merkitys kotona pärjäämiselle on tärkeää.

Siun sote ottaa kuntoutusohjelman käyttöön kotihoidossa ja palveluasumisen yksiköissä. Koti TV:n palvelut täydentävät korona-aikana toteutettavaa kuntoutusta ja palvelun odotetaan tuovan mukavaa rytmiä päivien ohjelmaan.

Palvelusta kannattaa kertoa omille senioriläheisille ja auttaa heitä löytämään Koti TV omasta televisiostaan. Koti TV:n ohjelmaa voidaan hyödyntää myös osana järjestöjen toimintaa.
Koti TV:n ohjelmat on suunniteltu ja tuotettu yhdessä vanhuskuntoutuksen ja etäoppimisen ammattilaisten kanssa, kuntien senioritoimien ja omais- ja senioriverkostojen asiantuntijoita kuullen. Harjoituksissa on huomioitu ikäihmisten toimintakyvyn eri tasot. Esimerkiksi pääasiassa istuen tehtävät harjoitteet tulevat eri aikaan kuin pääasiassa seisten tehtävät harjoitteet. Näin tarjonnasta voi muokata yksilölliseen tarpeeseen sopivan viikko-ohjelman.

Mistä kuntoutusohjelman kanava löytyy?

Koti TV löytyy ma 14.12.2020 alkaen antennitalouksissa television kanavapaikalta 33. Kaapelitalouksissa kanavapaikka voi vaihdella. Useimmat televisiot etsivät uudet kanavat itsestään automaattisesti ja sijoittavat sen vastaanottimen kanavavalikkoon ilman, että katsojan tarvitsee tehdä mitään. Jotkin televisiot tai digiboksit saattavat kuitenkin vaatia kanavien virittämisen uudelleen. Kanavan virittämisen voi tehdä manuaalisesti tai antaa vastaanottimen tehdä sen automaattisesti.

Ohjeet kanavahaun tekemiseksi löytyvät Digitan internet-sivuilta www.digita.fi/kanavahaku. Lisäksi neuvoa kanavan asennukseen saa Digita Infosta arkisin maanantaista perjantaihin kello 8.00–16.00. Digita Infon puhelinnumero on 020 411 7676 ja sähköpostiosoite info@digita.fi.

Koti TV:n ohjelma on katsottavissa myös internetissä osoitteessa kotitv.fi.