angle-left

Blogit

Avotulileipurin kurssilla Karu Survivalin kanssa

Kesäkuinen paahtava helle. Odotamme Samin Bensiksellä Karu Survivalin pääkouluttaja Mikko Kettusta saapuvaksi paikalle. Kettunen ajaa huoltoaseman pihaan mattamustalla pakettiautolla, jonka kyljessä lukee ’’Karu Survival – Find your nature’’. Kettunen hyppää pakettiautostaan ulos rennossa kesävaatetuksessa. Lippalakki päässä ja reinot jalassa Kettunen toivottaa Kontionloikan tiimin lämpimästi tervetulleeksi viettämään työhyvinvointipäivää Karu Survivalin kanssa. Matkassaan Kettusella on myös kaksi kansainvälistä asiakasta, joista toinen on vaihto-opiskelija ja toinen asunut Suomessa jo useamman vuoden.

Vuonna 2016 perustettu kontiolahtelainen Karu Survival tarjoaa retkiä ja kursseja erä- ja selviytymistaitojen parissa. Itä-Suomen alueen retkivalikoimassa on myös melontaa, maastopyöräretkiä sekä vaelluksia. Tänään olemme osallistumassa avotulileipurin kurssille, jonka Kettunen vetää suomeksi sekä englanniksi.

Metsäpalovaroituksen takia emme pääse sytyttämään nuotiota ulkona, joten suuntaamme Kettusen metsästysseuran ylläpitämälle kodalle. Käymme rannassa ihailemassa maisemia hetken aikaa ennen kurssin alkamista.

Sytytämme kodan tulipaikkaan tulen, ja jakaudumme kahteen ryhmään. Molemmissa ryhmissä aletaan työstämään vehnäpohjaista pannuleipätaikinaa. Kettunen kertoilee tarinoita nuotioleipäkulttuurista menneiltä vuosisadoilta ja ohjeistaa taikinan valmistuksessa. Hämärää kotaa valaisee keltaisen ja oranssin sävyjä hohkaava tuli.

Pannuleivän ainekset:

5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl sokeria
1tl suolaa
1,5dl-2dl vettä
Öljyä vuoan voiteluun
Kourallinen siemeniä


Kontionloikka Oy:n Jarkko ja Mikko sekoittamassa kuiva-aineita kulhossa. Kuiva-aineiden jälkeen astiaan kaadetaan vähitellen vettä samalla taikinaa vaivaten. Kun taikina ei enää tartu kulhoon eikä käsiin se on valmista. Taikina levitetään vuokaan ja viedään ritilän päälle paistumaan.


Leipävuokiin kaadetaan pohjalle kunnon loraukset öljyä. Pannuleipiä kypsytetään ritilällä niin pitkään, että leivän pohja on paistunut kullanruskeaksi. Vuokaa on hyvä nostella pihdeillä ja heilutella kevyesti tasaisin väliajoin, ettei taikina pala pohjaan.


Kun pannuleivän pohja on kypsynyt, on aika nostaa vuoka halkoa vasten loimuttumaan. Kypsyysasteen saa tarkistettua hammastikulla. Kun taikina ei tartu enää tikkuun, on leipä valmista.

Siementen sijasta pannuleipään voi laittaa myös esimerkiksi marjoja, pekonia tai salamia. – Jokainen tekee omalla tavallaan. Ei ole yhtä kiveen hakattua reseptiä. Myös jauhojen kohdalla suosittelen soveltamaan oman maun mukaiseksi, Karu Survivalin pääkouluttaja Mikko Kettunen ohjeistaa.

Illan mittaan leivomme makeita leivoksia Kettusen johdolla: korvapuustivuoan ja suklaahippukakun. Kurssia vetävä Kettunen ylläpitää tunnelmaa tarinoimalla entisaikojen ruuanlaittometodeista ja perinteistä. Mieleenpainuvinta koko kokkauskurssissa on kuitenkin ruisleipäset, joita paistamme suoraan nuotiossa hiilillä.

Hiilillä paistettavat ruisleipäset kaulitaan samalla tavalla ja samasta taikinasta kuin karjalanpiirakan kuoret.

Ohut ruiskuori kypsyy hiilillä nopeasti. Rukiista lättyä saa kääntää jo muutaman minuutin paistamisen jälkeen.


Nokare voisulaa lämpimän leivän päälle ja avot.
Avotulileipurin kurssilta ei lähdetä nälkäisenä kotiin.Yhteystiedot:
Karu Survival
puh. 044 510 0879
www.karusurvival.com
Facebook
Instagram: karu_survival

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Kesäpäivä Vellikellossa kahvitellen

Kesäkahvila Vellikelloa pyörittää kesän aikana yhteensä 18 nuorta työntekijää.  Matkaa...

Tunnelmia noususta Ryläyksen kiviputoukselle

  On kesäkuun 23. päivä. Parkkeeraamme auton Jeron parkkipaikalle ja lähdemme...

Ota yhteyttä: