angle-left

Blogit

Poikkea Polulle! – Kolinpolku juosten paljasjalkakengillä

Kontiolahden alueella kulkee monenlaisia polkuja. On Kontionpolkujen monipuolinen reitistö, joka yhdistyy kunnan etelärajalla Joensuun Jaama-trail polkuverkostoon ja toisaalla Liperin Kinttupolkuihin. Luontopolkuja löytyy ainakin Jakokoski-Uilo -väliltä, Selkieltä, Vierevänniemestä, Kirkonkylältä ja Jakkilanvaaralta. Pohjois-Karjalan suosituin retkeilyreitti Kolinpolku puolestaan alkaa Uuron ABC:n pihapiiristä ja jatkuu polveilevana ja vaihtelevien maisemien kautta kohti Kolin kansallispuistoa ja Ukko-Kolin huippua.

Kokonaisuudessaan Kolinpolulla on mittaa Uurosta Ukko-Kolille noin 63 kilometriä. Polku soveltuu paitsi vaellukseen rinkka selässä, myös vaikkapa polkujuoksuun. Vaeltamalla matka Kolille taittuu noin kolmen päivän aikana. Reitin varrella on Kontiolahden kunnan ylläpitämiä laavuja Urkkalammella (20km lähdöstä) ja Hautajärvellä (27km). Ahvenlammella (40km) on autiotupa ja Kiviniemen luontotilalla (46km) pääsee yöpymään aittamajoituksessa. Kiviniemessä on myös mahdollisuus saunomiseen sekä ateriapalveluihin.

Kolin rengasreitin puolivälissä sijaitseva Kiviniemi toimii siis hyvänä tukikohtana myös sellaisille vaelluksille, joissa käydään Kolinpolkua pitkin Kolilla ja kuljetaan sieltä takaisin Uuroon. Kolinpolku on maastoon hyvin merkitty. Karttaa ei tälle retkelle välttämättä tarvita. Paikka paikoin matkapuhelimien kuuluvuus voi olla heikkoa, esimerkiksi Hautajärven maastoissa.  Tulipaikat, laavut ja vessat reitillä ovat hyvässä kunnossa ja polttopuita on yleensä riittävästi.

Reitti soveltuu myös päiväretkiin, vaikkapa jättämällä auton Uuron ABC:lle ja järjestämällä kuljetuksen matkanvarrelta. Oma polkujuoksuretkeni alkoi aamulla Uurosta. Paljasjalkakengät jalkaan, juomareppu selkään ja suunta kohti Urkkalammen laavua. Polku kulkee aluksi mäntykangasta, ohittaen Uuron motocrossradan. Rautatien ylityksen jälkeen mennään kappaleen matkaa tietä pitkin, kunnes siirrytään seuraavaksi kapuamaan Pyytivaaran päälle. Tästä eteenpäin maasto on hyvin vaihtelevaa, nousut ja laskut seuraavat jääkauden muokkaamassa harjumaisemassa toisiaan.

Romon kohdilla päästää kiipeämään hyvin jyrkkiäkin nousuja. Välillä kuljetaan kappaleen matkaa metsäautotietä ja matka Urkkalammelle kulkee myös tienpohjaa pitkin. Urkkalammelta pohjoiseen polku kulkee seuraavaksi Pohjois-Karjalan keskipisteen kautta, jossa on myös geokätkö. Kolvananuuron rotkolaakso sivuutetaan myös reitin varrella ja halukas voi poiketa myös sen pohjalla kulkevalle vaativalle polulle. Hautajärven laavu on matkani päätepiste, ja sen sijainti kirkasvetisen järven rannalla on todella kaunis!

Juoksin reitin paljasjalkakengillä ja totesin polkujen soveltuvan hyvin tähän urheilumuotoon. Muutamassa kohdassa oli hieman kivikkoisempaa, mutta pääasiassa tämä Kolinpolun alkupätkä oli hyvin nautittavaa juoksumaastoa.

Perillä laavulla maistuivatkin perheeni sinne tuomat eväät ja uimaranta kutsuu puoleensa aurinkoisena kesäpäivänä!

Kolinpolku lähtöpaikka Kontiolahdella:
ABC Uuro
Uurolantie 4, 80770 Kontiolahti
Kolinpolun kartta
 

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Hyppää kanoottiin ja lähde melontaretkelle Pielisjoelle!

On heinäkuun kahdeksas päivä. Päivä on ollut pilvinen ja epävakainen, mutta kuin ihmeen...

Tule fatbike-pyöräilemään Kontionpoluille!

Aurinko ja pieni tuulenvire, kesäpäivän lämpö parissakymmenessä ja rento lomalaisen fiilis....

Ota yhteyttä: