Ravintohuolto sisältö

Ravintopalveluiden toiminta-ajatuksena on tarjota täysipainoisia ja maukkaita aterioita päiväkodeissa ja kouluissa. Suunnittelemme ruokalistat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) ravitsemussuositusten mukaan. Ruokalistakierto on kuusi viikkoa, ja vaihtelua listalle tuovat muun muassa erilaiset teema- ja juhlapäivät. Tavoitteenamme on tarjota aterioita, jotka edistävät lapsen terveyttä, työtehoa ja hyvinvointia.

Ruokailut rytmittävät olennaisesti päiväkodin arkea. Aterioiden tulee kattaa kokopäivähoidossa 2/3 ja osapäivähoidossa 1/3 lapsen päivittäisestä ravinnon tarpeesta. Ravitsemussuositus toteutuu, kun lapsesi syö aterian kaikki osat.

Koululounaan tarkoitus on tyydyttää noin kolmasosa lapsen päivittäisestä energiantarpeesta. Kouluissa lapsesi annostelee ruokansa itse palvelulinjastosta. Ravitsemuksellisten tavoitteiden toteutuminen riippuu viimekädessä siitä, mitä lapsi lautaselleen valitsee. On erittäin tärkeää, että lapsi syö koulussa tarjotun ateriakokonaisuuden kaikki osat lautasmallin mukaisesti. Lautasmalli on esillä ruokalinjastossa noin kerran viikossa. Kappaletavaroiden rajoituksella ohjataan oikeanlaiseen lautasmalliin. Ruokaa voi aina hakea lisää.

Ruokailu on osa ruokakasvatusta, johon tarvitaan päiväkotien ja koulujen henkilöstön, huoltajien ja ruokapalveluhenkilöstön yhteistyötä. Ruokahetki kehittää vuorovaikutustaitoja ja sosiaalisuutta. Yhdessä syöminen kannustaa arvostamaan ruokaa ja kasvattaa ruokakulttuuriin. Ruokailtaessa voidaan opetella myös kauniita pöytätapoja ja toisten huomioon ottamista sekä yhdessä olemista. Ruokailu antaa mahdollisuuden nauttia ruuan mausta, tuoksusta ja päivän lepohetkestä. Lisäksi haluamme tarjota lapsille uusia makuelämyksiä ja näin samalla totuttaa heitä uusiin ruokailutottumuksiin.

Toteutamme ruokapalveluiden kehittämistä yhdessä lasten ja päiväkotien sekä koulujen henkilöstön kanssa. Erityisesti haluamme lasten äänen kuuluviin palveluiden suunnittelussa.

Erityisruokavaliot

Erityisruokavalioita tarjotaan varhaiskasvatuksessa ja kouluissa niille henkilöille, jotka sitä tarvitsevat. Erityisruokavaliot toteutetaan Käypä hoito -suosituksen mukaisesti. Tavoitteena on välttää tarpeettomia ruokavaliorajoituksia. Erityisruokavalion tarjoamisen edellytyksenä on, että kotona noudatetaan samaa ruokavaliota. Ruokavaliot tulee tarkistaa vuosittain.

Suunnittelemme erityisruokavaliot terveydenhoitajan tai lääkärin kirjoittaman todistuksen perusteella. Todistuksen voit toimittaa kouluissa opettajalle tai keittiölle ja päiväkodeissa henkilökunnalle. Ruokavalion laajentamisesta riittää huoltajien ilmoitus.

Ruoan alkuperä

Elintarvikkeiden hankinnoissa kotimaisuus on tärkeä asia. Lähellä tuotettuja elintarvikkeita käytämme mahdollisuuksien mukaan. Lihatuotteet ostetaan marinoimattomina ja 99,9-prosenttisesti kotimaisina. Naudan- ja porsaanliha, broileri ja kalkkuna ovat kotimaisia. Tuore kala ja kalapakasteet tulevat pääosin Suomesta ja Norjasta. Maito ja maitotaloustuotteet, rasvat, öljyt ja kananmunat ovat kotimaisia. Leivät ja kahvileivät ovat paikallisten leipomoiden valmistamia. Perunat, kaali ja juurekset ovat kotimaisia lähituotteita niin kauan kuin satoa on tarjolla. Satokauden vaihtuessa raaka-aineita saatetaan hankkia myös EU:n alueelta. Tomaatit ja kurkut ovat kotimaisia ja salaatit ovat parhaalla satokaudella kotimaisia, muulloin EU:n alueelta. Marjat ovat lähellä kasvatettuja, kotimaisia marjoja.

Kouluruokadiplomi

Kouluruokadiplomi® on kouluille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. Diplomin myöntämisestä vastaa Ammattikeittiöosaajat ry. Kirkonkylän koulukeskuksessa toimiva yläkoulu on suorittanut Kouluruokadiplomin.

Palaute

Ruokapalveluiden toiminnasta, ruokalistoista voit antaa palautetta palautekanavan kautta. Henkilökuntamme ottaa myös mielellään vastaan palautetta kaikesta toiminnastamme.

Ruokalistat

Ruokalistat ovat saatavilla mobiilisovelluksena. Voit ladata älypuhelimeesi JamixMenu-sovelluksen App Storesta ja Google Play -kaupasta. Näin ruokalista kulkee aina mukanasi. Sovelluksessa näkyvät myös aterian viitteelliset ravintoarvot.