angle-left

Blogit

Teollisuus kasvaa Kontiolahdella

Kontiolahden alueella teollisuuden liikevaihto jatkoi kasvua vuoden 2022 toisella puolikkaalla. Kasvuvauhti oli yllätyksellisen hyvä, kun kasvun kaulaa edelliseen vuoteen nähden pidennettiin liki 30 prosenttia. Yritykset ovat epävarmoista ajoista huolimatta toteuttaneet Kontiolahdella investointejaan suunnitelmien mukaisesti, ja tämä näkyy henkilöstön ja liikevaihdon kasvuna. Jaaman yritysalueella toimivan elektroniikka- ja johdinsarjatuotantoa tekevän Jotwire Oy:n 3000 m2 tilalaajennus valmistui vuoden vaihteessa. Kasvaneen tuotannon vaikutukset tullaan laajennuksen osalta näkemään vuoden 2023 puolella. Uusia työpaikkoja laajennuksen vaikutuksesta syntyy noin 20–30 henkilötyövuotta. Teolliset työpaikat Kontiolahdella ovat edelleen jatkaneet kasvua edelliseen vuoteen verrattuna. Kasvu on hidastumaan edellisten vuosien tasosta, mutta suunta on edelleen mukavasti ylöspäin. Terveysteknologiavalmistaja Medisize Oy:n liiketoiminta on vuoden 2022 ajan jatkanut kasvuaan. Yhtiön Kontiolahden alueen toimintojen liikevaihto on ylittänyt 100 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää reilut 700 henkilöä Kontiolahdella. Yritykset Kontiolahdella ennakoivat tuotannollisilla aloilla kohtuullisen hyvää toimintavuotta. Henkilöstöä ei tulla juurikaan rekrytoimaan lisää, mutta toiminnan laajuus pysyy yritysten mukaan samalla tasolla.

Maakuntatasolla tilanne ei ole aivan yhtä hyvä. Pohjois-Karjalassa koko yrityssektorin liikevaihto kasvoi vain reilut 8 prosenttia ja teollisuuden vienti maakunnassa 7,5 prosenttia ja kun tästä poistaa korkean inflaation vaikutuksen, ei kasvusta juurikaan voi puhua. Maakunta on kärsinyt koronavuosien jälkeen komponenttipulasta, toimitusaikojen venähdyksistä, kustannusten kasvusta materiaaleissa ja energiassa sekä korkotason noususta. Pohjois-Karjalan näkökulmasta alueen yritysten toimintaedellytysten turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Venäjän aloittama raaka hyökkäyssota Ukrainaan on vaikuttanut maakuntamme yrityksiin. Vaikutuksia näemme teollisuuden lisäksi muun muassa matkailuelinkeinoissa. Tarvitsemme vahvoja ja menestyviä yrityksiä, jotta voimme tarjota työtä ja toimeentuloa sekä hyvinvointia tukevia palveluita alueemme ihmisille. Itä-Suomen kehittämisvision käytännön toimenpiteet tulee saada liikkeelle ja rahoitus täytyy kohdentaa alueellemme siten, että se mahdollistaa yritysten kasvun, vahvemman työllisyyden ja alueen myönteisen kehityksen. Tällaisessa erityistilanteessa alueille suunnatuilla yritystuilla voisi tukea myös suurempien yrityksien investointeja, mikäli yritysten olisi tätä myötä mahdollista tarjota nykyistä enemmän työtä ja toimeentuloa.

Tekemiemme yrityskyselyjen mukaan energian hinnat vaikuttivat Kontiolahden yritysten toimintaan selkeästi. Iso osa tuotannollisia yrityksiä on onnistunut tekemään hintatarkistuksia tuotteisiinsa, mutta palvelualalla vastaava ei ole ollut yhtä helppoa. Hintojen nousu on vaikeuttanut pienten palvelualan yritysten toimintaa ja niukentanut entisestään pienyrittäjien toimeentuloa. Kuluttajien ostovoiman lasku on nähtävissä palveluiden ja kaupan lisäksi rakentamisessa. Tukku- ja vähittäiskaupan liikevaihto on loppuvuonna ollut laskusuunnassa. Huolimatta haastavista ajoista ei lopettaneiden yritysten määrä viime vuonna Kontiolahdella kasvanut, vaan yritysten nettolisäyksessä nähtiin lähes 50 prosentin kasvu vuoden 2022 aikana.

Yrityksiä palvelemassa ja kasvuun kannustamassa

Kontiolahden kunnan oma elinkeinoyhtiö on aktiivisesti ollut yritysten arjessa mukana. Vuonna 2022 teimme ennätyksiä muun muassa uusien aloittaneiden yritysten määrässä, ja aloittavien yrittäjien neuvontamäärissä. Yrityskohtaamisissa pääsimme myös edeltävää vuotta paremmalle sijoitukselle. Tehtävämme on olla apuna ja tukena yritystemme arjessa. Haluamme myös innostaa yrityksiä kehittämään tuotteitaan ja palveluitaan entistä kilpailukykyisemmiksi. Yrittäjä voi kääntyä puoleemme niin henkilöstökysymyksissä kuin myös rahoituskysymyksissä. Autamme yrityksiä talouslaskelmissa ja etsimme tukea sopeuttamistoimiin. Kaikkea emme tee itse vaan hyödynnämme laajaa yksityisen sektorin asiantuntijaverkostoa, joka on tarjolla yritystemme erityistarpeisiin. Tällä hetkellä toteutamme yrityssoittokampanjaa ja tarjoamme yrityksille maksuttomia neuvontapalveluitamme. Toteutamme keväällä ensimmäistä kertaa Kasvu Campin, strategisen suunnittelun valmennusleirin, joka tarjoaa rohkeille ja uudistumishaluisille yrityksille uusia näkökulmia sekä ketteriä työkaluja kasvun suunnitteluun.

Lue lisää: Pohjois-Karjalan Trendit 1/2023 -julkaisusta

Annu Räsänen, toimitusjohtaja
Kontionloikka Oy,

Kontiolahden Yrityspalvelu Oy

 

Lisää kommentteja

Lisää blogeja.

Yrittäjä, tarkasta ainakin nämä tunnusluvut!

Pienessä yrityksessä taloushallinnon toimenpiteet keskittyvät usein tilinpäätöksen yhteyteen....

Kontiolahti – ainakin 150-vuotta matkailua

Kontiolahden matkailun historia on värikäs ja täynnä tarinoita. 1900-luvun alkuvuosina lienee...

Ota yhteyttä:

JARKKO PEIPONEN

TOIMITUSJOHTAJA KONTIONLOIKKA OY
 050 472 4144
jarkko.peiponen@kontiolahti.fi