Ukraina sisältö

Tälle sivulle on koottu ohjeita Ukrainasta maahan saapuneille ja heitä auttaville ihmisille. Kerromme sivulla myös Kontiolahden kunnan palveluista.

Maahantulo

Jos olet lähtenyt pakoon Ukrainan alueelta Venäjän hyökkäyksen takia, voit tällä hetkellä oleskella Suomessa viisumivapaasti, jättää turvapaikkahakemuksen tai hakea tilapäistä suojelua.

Poliisin yhteystiedot tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakeville:
Poliisin yhteystietoja turvapaikanhakijoille

Контактні дані для прохачів посвідки на проживання на основі тимчасового захисту та прохачів притулку

Katso Maahanmuuttoviraston ajantasainen info maahantulosta

Ohjeita ukrainaksi Ukrainasta Suomeen saapuville:
Поширені запитання щодо ситуації в Україні | Maahanmuuttovirasto (migri.fi)

Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille

Usein kysyttyä: Venäjän hyökkäys Ukrainaan

Työnteko-oikeus

Tilapäisen oleskelun lupa oikeuttaa työhön ilman rajoituksia. Saat työnhakupalvelut TE-toimiston kautta tilapäisen oleskeluluvan saamisen jälkeen. Voit rekisteröityä työnhakijaksi joko sähköisesti tai TE-toimistossa.

Ilmoittaudu työnhakijaksi asioimalla henkilökohtaisesti TE-toimistossa:

TE-toimisto Joensuu
Torikatu 36 A 4 krs., Joensuu
Avoinna ma–pe klo 9–16
Lisätietoa TE-toimiston kotisivuilla

Työnhakijaksi ilmoittautuminen

Avoimia työpaikkoja ja tukea työllistymiseen:

Työllisyyspalvelupiste Luotsi
Kauppakeskus Centrum
Kauppakatu 29, Joensuu
Avoinna ma–pe klo 10–16
Puhelin/Whatsapp: 050 470 6553
Sähköposti: luotsi@joensuu.fi

Terveydenhuolto

Kontiolahden kunnallisista sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Siun sote. Jokaisella on oikeus kiireelliseen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa sekä välttämättömiin sosiaalihuollon palveluihin. Vastaanottokeskuksen asiakkaana saat sosiaali- ja terveyspalvelut vastaanottokeskuksen kautta.

Siun sote:
Інструкції для прибуваючих осіб з України - siunsote.fi

Vakavissa, henkeä uhkaavissa sairaskohtauksissa ja onnettomuuksissa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112. Puhelu on maksuton.
Material - other languages - Emergency Responce Centre Agency - Finland (112.fi)

Kriisituki

Joensuun ortodoksinen seurakunta:
По-русски | Joensuun ortodoksinen seurakunta

Kontiolahden kunnan palvelut

Varhaiskasvatus

Voit hakea lapsellesi paikkaa varhaiskasvatuksessa joko päiväkotiin, perhepäivähoitoon tai varhaiskasvatuksen leikkikerhoihin sen jälkeen, kun olet ensin hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa ja saanut siitä päätöksen. Kiireellisen varhaiskasvatuspaikan, esimerkiksi nopea työllistyminen), järjestelyaika on kaksi (2) viikkoa, muissa tapauksissa neljä (4) kuukautta.

Järjestämme varhaiskasvatuspalveluita tilapäistä suojelua saavalle lapselle esimerkiksi silloin kun hänen huoltajansa työskentelee tai opiskelee. Varhaiskasvatusta voidaan järjestää tilapäistä suojelua saaville lapsille myös silloin, jos sen arvioidaan tukevan lapsen hyvinvointia ja oppimista.
Avoin varhaiskasvatus sisältää leikkikerhoja ja perheryhmiä. Leikkikerho on tarkoitettu 3–5-vuotiaille lapsille 2–3 päivänä viikossa osapäiväisesti. Perheryhmissä lapset ja huoltajat ovat mukana yhdessä ja toiminta muotoutuu lasten ja huoltajien toiveiden pohjalta. Perheryhmät ovat avoimia kaikille ja niihin ei tarvita ennakkoilmoittautumista. Tietoa perheryhmistä ja avoimen varhaiskasvatuksen toiminnasta saa Punaposken ja Karhunpesän olohuoneen Facebook-sivulta.

Esiopetus

Maksuttomaan esiopetukseen (4 h/pv) ovat tänä keväänä oikeutettuja kaikki vuonna 2015 syntyneet ja lukuvuonna 2022–2023 kaikki vuonna 2016 syntyneet. Voit hakea lapsellesi esiopetuspaikkaa heti maahantulon jälkeen, kun olet hakenut tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa. Esiopetuspaikan yhteyshenkilö: Laura Huhtala p. 050 4285108, laura.huhtala@edu.kontiolahti.fi.

Kouluun ilmoittautuminen

Kontiolahteen saapuville lapsille voi hakea koulupaikkaa tilapäisen suojelun tai turvapaikan hakemisen jälkeen. Tällä lomakkeella voit ilmoittautua perusopetuksen valmistavaan opetukseen. Yhteydenotot: opetuspäällikkö Leila Kurki: leila.kurki@kontiolahti.fi, 050 344 7909.

Haluatko auttaa?

Vapaaehtoistoimintamahdollisuuksia ja muita tapoja auttaa:
Näin voit auttaa Ukrainan kriisin uhreja - Punainen Risti

Ota yhteyttä:

Virkavapaalla 1.7.-30.9.2023