Luonto- ja ulkoilureitit

Kunnassamme on monipuolisia ja kauniita ulkoilureittejä. Kontionpolut on Jaamankankaalla sijaitseva maastopyöräily-, polkujuoksu- ja kävelyreitistö. Se muodostuu neljästä toisiinsa linkittyvästä rengasreitistä. Kontionpolut yhdistyvät Uurosta Kolille kulkevaan Kolinpolkuun sekä Joensuun keskustan kautta kiertävään Jaama Trail -rengasreittiin ja siitä edelleen Liperin Kinttupolut -reitistöön. Sähköinen kartta-aineisto on saatavilla retkikartta.fi -palvelussa. Talvisin Kontionpoluilla ylläpidetään Salpalinja Winter Trail- ja Stadium Winter Trail -talvipolkuja, jotka on tarkoitettu jalkaisin ja pyörällä tapahtuvaan ulkoliikuntaan.

Kontiolahden ja Joensuun rajalle - Lehmonharjun-Utranharjun alueelle - on valmistunut Harjupolkujen kokonaisuus vuonna 2022. Harjupoluilla on neljä reittiä, joiden yhteispituus on noin 18 kilometriä. Harjupolut muodostavat lähiliikuntaan sopivan reitistön niin joensuulaisille kuin kontiolahtelaisille asukkaille.

Kolinpolku, Uurosta Kolille kulkeva retkeilyreitti, on keskivaativa mutta Kolvananuurossa ja Kolin kansallispuistossa reitti on vaativa suurten korkeuserojen vuoksi. Reitti kulkee polkuja, metsäautoteitä ja teitä pitkin. Matkalla on myös pitkospuita ja siltoja.

Herajärven kierros Kolin upeissa maisemissa tarjoaa eri pituisia reittejä. Kauniit kaukomaisemat, suuret korkeuserot ja vesistöjen ylitykset kahluuvaijerin ja vetolautan avulla tuovat oman jännityksensä retkeilyyn.

Kolvananuuron luontopolku on jännittävä rotkolaakso, joka vie retkeilijän ajassa taaksepäin. Miljoonia vuosia sitten Kolvananuuro muodostui syväksi arveksi kallioperään ja alueella onkin kiinnostava geologinen historia. Polku on osaksi vaikeakulkuista kivikkoa, ja korkeuserot ovat suuria. Kolvananuuro on mielenkiintoinen nähtävyys poikkeavan maisemansa ja monipuolisen kasvillisuutensa ansiosta. 

Lisäksi kunnassa on monia lyhyempiä päiväretkikohteita, kuten Onkilammen luontopolku, Kirkonkylän luonto- ja kulttuuripolku sekä Hepopuron luontopolku Varparannassa.
Tulenteko- ja taukopaikkojen sijainnit löytyvät kunnan karttapalvelusta Liikunta ja vapaa-aika > Retkeily ja ladut -valikon alta.

 

 

Hepopuron luontopolku haitari

Hepopuron luontopolku

Herajärven kierros

Herajärven kierros

Jouhteninen haitari

Jouhtenisen saari

Kolinpolku

Kolinpolku

Kolvananuuro haitari

Kolvananuuron luontopolku

Kirkonkylän luontopolku haitari

Kontiolahden kirkonkylän luonto- ja kulttuuripolku

Kontionpolut haitari

Kontionpolut

Onkilampi haitari

Onkilammen luontopolku

Paiholan luontopolut_haitari

Paiholan luontopolut

Talvipolut

Talvipolut

Ukonharjun luontopolku_haitari

Ukonharjun luontopolku