Rakennusvalvonta
Rakennusvalvonta sivu

Rakennusvalvonta
Rakennusvalvonta
Rakentamislain voimaantulo muutti rakentamisen lupakäytäntöä.
Rakentamislaki korvasi maankäyttö- ja rakennuslain rakentamista koskevat säännökset. Kaavoitusta koskevat säännökset säilyivät ennallaan, mutta niitä koskevan lain nimi muuttui alueidenkäyttölaiksi.
Rakennuksen rakentamiseen tarvittavan yleisimmän luvan nimi on jatkossa rakentamislupa. Poikkeamislupa, purkamislupa, purkamisilmoitus ja maisematyölupa ovat säilyneet ennallaan, sekä niminä että pääsisällöltään. Rakennuslupa, suunnittelutarveratkaisu, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus poistuivat, mutta vuoden 2024 puolella haetut luvat hoidetaan loppuun maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti. Uusia lupatyyppejä ovat sijoittamislupa ja puhtaan siirtymän sijoittamislupa.
Rakentamislupa tarvitaan aina asuinrakennuksen tai loma-asunnon rakentamiseen rakennuksen koosta riippumatta. Olemassa olevan rakennuksen korjaus- ja muutostyöhön, laajentamiseen ja kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen tarvitaan myös useimmiten rakentamislupa.
Rakentamislupaa tarvitsevat hankkeet on lueteltu rakentamislaissa. Kunta voi rakennusjärjestyksessään tarkentaa rakentamislaissa määrättyä lupatarvetta joltain osin.
Rakentamislupa tarvitaan asuin- ja lomarakennuksen lisäksi myös muille rakennuksille, jotka ovat kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai tilavuudeltaan vähintään 120 kuutiometriä. Rakennuksen kokoon lasketaan myös siihen liittyvät katokset. Rakentamislupa tarvitaan myös erilliselle katokselle, jonka pinta-ala on vähintään 50 neliömetriä, sekä mm. vähintään 30 metriä korkealle mastolle ja vähintään 2 neliömetrin suuruiselle valaistulle mainoslaitteelle. Rakentamislupa tarvitaan usein myös korjaus- ja muutostöille.
Rakentaminen edellyttää aina rakennuspaikkaa ja hankkeen tarvitsemaa rakennusoikeutta. Hanke voi edellyttää poikkeamisluvan hakemisen, vaikkei se edellyttäisi rakentamislupaa.
Rakentamista koskevia säännöksiä ja määräyksiä on noudatettava, vaikka lupaa rakentamiseen ei tarvittaisi. Tällaisia määräyksiä on lain ja asetusten lisäksi mm. kaavoissa ja rakennusjärjestyksessä. Jos esimerkiksi kaavaan on merkitty rakennusala, eli tontin osa, jolle rakennukset on sijoitettava, ei rakennuksia ja rakennelmia saa rakentaa rakennusalan ulkopuolelle. Samoin ei myöskään esimerkiksi sallittua rakentamisen määrää tai kerroslukumäärää saa ylittää. Rakennusvalvonta voi puuttua määräysten vastaiseen rakentamiseen jälkikäteen ja jopa vaatia määräysten vastaisten rakennuskohteiden purkamista.
Rakentamisen säännöstö ja rakentajan vastuu on jatkossakin laaja. Hankkeen luvan tarve kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen rakennustöihin ryhtymistä. Rakennusvalvonnassa autamme säännöksien tulkinnassa
Myös rakentamisen lupien valitusaika piteni rakentamislain myötä, mikä kannattaa huomioida hanketta suunniteltaessa.
Rakennusjärjestyksen uusiminen etenee
Ympäristölautakunta päätti esittää kokouksessaan 2.4.2025 kunnanhallitukselle rakennusjärjestyksen hyväksymistä. Kunnanhallitus käsitteli rakennusjärjestystä kokouksessaan 14.4.2025. Rakennusjärjestys on kunnanvaltuuston käsiteltävänä 22.4.2025. Uusi rakennusjärjestys tulee voimaan aikaisintaan 16.6.2025.
Vuoden alussa sovelletaan uuden rakennusjärjestyksen voimaantuloa odotellessa tällä hetkellä voimassa olevaa rakennusjärjestystä siltä osin, kuin se ei ole ristiriidassa uuden lainsäädännön kanssa.
Rakennusvalvonnassa edistämme hyvää ja ympäristöön sopivaa rakentamista neuvonnan, ohjauksen, lupamenettelyn sekä rakennetun ympäristön valvonnan kautta.
Valvomme yleisen edun toteutumista rakentamisessa huolehtimalla määräysten ja säännösten sekä luvanmukaisuuden toteutumisesta.
Tavoitteenamme on turvallinen, terve, kaunis ja kestävä elinympäristö.
Meillä on käytössä sähköinen asiointipalvelu ePermit, jonka kautta voit hakea rakennusvalvonnan lupia, kysyä etukäteen kommentteja suunnitelmillesi sekä seurata lupasi etenemistä rakennusvalvonnassa.